Symbolische monumenten, deel 1.

Haarle kent meerdere monumenten in beeldvorm. Het is zo veel om deze te omschrijven, dat ik dit in twee delen moet insturen. Dat vinden jullie vast niet erg. Het hele verhaal en andere stukjes uit het informatiekrantje die ik geschreven heb, zijn in zijn geheel terug te vinden op www.haarle15.jouwweb.nl.

 

Hoe komt het toch dat jij zo creatief schrijft, wordt mij wel eens gevraagd. Dat is niet zo moeilijk in Haarle, want daar wonen creatieve mensen genoeg. We organiseren niet voor niets om de drie jaar Haarle Creatief.

Om iets te bedenken is echt niet zo moeilijk dan dat het lijkt. We doen dat allemaal wel eens.

Hebben we voor onze kinderen allemaal niet iets verzonnen, om zo een dagje uit te beschermen? Nou dan.

Kan misschien een stukje creatie laten zien bij de monumenten die Haarle rijk is. Waar ik zelf nooit een officiële opening van heb bijgewoond van deze kunstwerken. Zal maar eens beginnen met de eerste creatie.

 

Iedereen heeft wel eens geleerd of gehoord over de Kruisvaarders

en de V.O.C. lieden.

Haarle heeft van beide wel een beetje weg. De beste stuurlui staan immers eenmaal aan wal. Vandaar dat we dit allemaal hebben overleefd.

Dit symbool vinden we in het monument (bomen) bij de kerk.

Bomen overleven vaak ook veel dingen. Geloof (Kruisvaarders/Katholiek) en Coöperaties (V.O.C.) houden onze gemeenschap sterk.

Hierbij steek ik vanuit de kerk de weg over naar het monument van de C.L.W.V. Creatief als droadnagels vaak zijn, (her)gebruiken al het gereedschap en materiaal, wat voor handen is.

Droadnagels zijn niet te beroerd om kennis van een ander over te nemen en te gebruiken. Daarom is men vaak in Haarle goed te passe.

Dat brengt me weer naar het volgende monument bij woongemeenschap Te Passe. Het gebouw waar dit monument voor staat, is heel bijzonder.

Mensen die er voor het eerst naar binnen gingen en gaan, kwamen en komen  er beter uit. Dat geldt zowel voor het Wit-Gele kruis, de huisartsenpraktijk, maar ook voor de huidige bewoners.

 

Dat was vroeger wel anders, toen we nog onder pachters vielen met hun Marken. Het monument bij de Marcke herinnerd ons daar aan.

 

 

Symbolische monument , deel 2.

 

Hierbij ga ik verder met het tweede deel in mijn zoektocht naar de symbolische monumenten in Haarle.

 

Op de Stationsweg vinden we het Landmark monument.

Voor mij staat het symbolisch voor Haarle zelf. Een kern met pit.

De uitsteeksels staan voor de vele projecten, die de revue al gepasseerd zijn of nog op stapel staan.

 

We gaan nu op weg naar de basisschool Op weg, waar een monument staat van spelende kinderen.

Een kind kan gelukkig spelen en leren in Haarle. We kennen diverse speeltuintjes in ons dorp. Ook dat is goed voor een creatieve ontwikkeling van hun geest voor later. Een gezonde opvoeding doet de rest.

 

Dit brengt me naar het monument bij de C.A.V.V.

Waar ze veevoer maken voor veel dieren, groot of klein.

Hier vindt je ook een stukje symboliek uit Haarle in weer. Plannen en ideeën hebben voeding nodig, na een grondige voorbereiding. Creatief moeten we dan wegen vinden voor subsidies of materialen. Voor een droadnagel is dit soms spijkerhard onderhandelen, maar uiteindelijk met nodige financiële ondersteuning en met de vele vrijwilligers, maken we ons dorp Haarle weer een stukje rijker en mooier.

 

Dit brengt me dan weer bij het laatste monument, de Millennium bank.

Wat neergezet is tijdens het eeuw feest, wat we gevierd hebben rond het jaar 2000.

 

Als we de puzzel van de Rabobank uit 1975 er bij pakken, dan kunnen we al mooi zien wat er allemaal al is veranderd. Dan maar eens kijken als Haarle zelf ooit eens 2000 jaar bestaat. We hebben samen al zoveel dingen gedaan en veranderd in Haarle. Om er nu prettig te kunnen wonen, maar ook leefbaar maken en houden voor de volgende generatie. Die hebben ook recht op al dat moois. Misschien is dat later nog eens een monument waard. We zullen zien.

 

Anders kunnen de kabouters aan de Molenweg ons nog wel iets anders vertellen misschien.

Geloven in iets, is wat ons altijd bezig heeft gehouden.

 

©2017 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.