Koe van st(a)al.

Een twee drie vier, koetje van koetje van. Een twee drie vier, koetje van …eh… staal. Deze parodie op een bekend kinderliedje schoot destijds door mijn hoofd, toen ik hoorde over het nieuwe kunstwerk in Haarle.

De plek is natuurlijk weer strategisch gekozen, waar weer veel gebeurtenissen uit de geschiedenis van Haarle samen komen. Wel in samenwerking met de naaste buren, wat noaberschap weer groot maakt.

Het thema was EEN koe. Door de vele kindertekeningen die gemaakt zijn, is er ook nog een kalf bij gekomen. Dit duo maakt samen TWEE dieren. Dat dit samen bij de DRIEtip komt te staan, mag geen verrassing zijn. Zelf voorziend met eigen koeien boerenijs kunnen maken? Of zou het de naam Nahuis (Wieger) zijn, die binding heeft met alle gepasseerde namen hier.

Het kunstwerk bij de bebouwde kom borden valt op, nadat je een kruispunt van VIER wegen bent gepasseerd. Het kruis staat voor de kerkelijke grond (Pastoorsmoat) van de buren. De passie waar dit kunstwerk mee gemaakt is komt voor uit de naam Kemper (Passink) die je dan net gepasseerd bent.

Het mooie van dit hele project is, dat de kinderen van de basisschool hierbij betrokken zijn. Wat men ook doet in het leven, er zal altijd eerst een basis nodig zijn. Vandaar uit gaat men verder. Hoe een simpele tekening kan uitgroeien tot een heus kunstwerk.

Nu kent Haarle natuurlijk wel meerdere kunstenaars op verschillende vlakken, maar een die ons dorp versierd met echte kunstwerken is van een andere Kemper (Groaven). Of daarom vele betonnen voetstukken onder de kunstwerken daarom ingegraven worden, heeft waarschijnlijk daar niet mee te maken. Het zal meer de grote of de omvang van de monumenten te maken hebben.

Officieel is het kunstwerk geopend door de burgemeester en wethouders, met natuurlijk de kinderen er bij, om zo de passie voor kunst en natuur bij elkaar te brengen.

Wie weet wat deze basis voor kunst en natuur later weer voort gaat brengen. Nieuwe ideeën om ons prachtige dorp meer te verfraaien en leefbaar te houden. De architecten van de toekomst met een prachtige herinnering uit de geschiedenis van Haarle.

©2018 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.